Onze geitenmelkzeep
Onze geitenmelkzeep bestaat uit een aantal basis grondstoffen:
- Geitenmelk (Caprae Lac)
- Olijfolie (Olea Europaea Fruit Oil)
- Kokosolie (Cocos Nucifera Oil)
- Castorolie (Ricinus Communis Seed Oil)
- Etherische olie
- Natrium Hydroxide
Daarnaast zijn er zepen waar Shea boter (Butyrospermum Parkii Butter) voor extra verzorging en klei voor een kleurentint wordt toegevoegd.
Geitenmelk
Geitenmelk als onderdeel van zeep geeft een extra dimensie is de romigheid van de zeep. Dit komt door de natuurlijke vetten die in melk zitten. Het gemiddelde vetpercentage is. Daarnaast bevat geitenmelk ook vitamine A, D en E, welke mogelijk gunstige effecten voor de huid kunnen hebben. Verzadigde en onverzadigde vetten zorgen voor een heerlijk schuimende en romige zeep, die daarnaast hydrateert en voedende eigenschappen biedt.
Olijfolie
Olijfolie geeft onze zeep een conditionerende, hydraterende en verzorgende werking. De hoge concentratie in onze zeep geeft voor sommige misschien een wat glibberig gevoel, maar het helpt je huid soepel en zacht te houden, waardoor het voor de uitdagende huid ook geschikt is.
Kokosolie
De reinigende werking van kokosolie is één van de belangrijkste kenmerken die deze olie te bieden heeft. Een bewuste keuze van ons is dan om balans te brengen in het toevoegen van kokosolie, zodat het de huid niet te veel uit droogt maar wel reinigt. Kokosolie zorgt voor een lekker schuim en bubbels.
Castorolie
Een klein aandeel in ons recept komt van castorolie. Deze olie bevat ricinolzuur vetzuur. Dit zorgt ervoor dat het vocht aantrekt tot de huid en het vast houdt.
Etherische olie (geur)
Zeepmakers gebruiken etherische olie of parfum om de zeep een lekkere geur te geven. Het verschil zit in de productiewijze. Etherische olie wordt uit natuurlijke bronnen gehaald door middel van destillatie, een scheikunde scheidingsmethodiek. Geurolie bevat synthetische stoffen die geur namaakt of sterker maakt. Natuurlijke, ambachtelijke zeep hoort voor ons dan ook maar één soort olie in en dat is etherische olie voor de geur, gemaakt van producten uit de natuur.
In onze recepten wordt momenteel gebruik gemaakt van Lavendel, Eucalyptus, Ceder, Leningrads, Sweet Orange en Tea Tree als etherische olie voor geur.
Natrium Hydroxide
Om de olie uiteindelijk te verbinden en daar een hard stuk zeep van de te maken wordt er gebruik gemaakt van Natrium Hydroxide, in de volksmond loog. Loog?! Keukenontstopper?! Ja inderdaad een vreemde wending, echter is het gelukkig zo dat in zeepprocessen loog wordt gebruikt. Loog zorgt ervoor dat de vetten uit olie gaan binden, het verzepingsproces. Loog is gevaarlijk op het moment dat het verwerkt wordt, daarvoor werken wij met veiligheidskleding tijdens het maken van de zeep. Naast dat we er veilig mee werken worden er hoge eisen gesteld aan de loog die verwerkt mag worden in cosmetica, waardoor het veilig is in het eindproduct. Gelukkig ‘verzeept’ de loog op het moment dat het bindt aan de olien en zit er geen loog meer in het eindproduct. Heb je hier vragen of zorgen over? Stel ze gerust aan ons!
Shea boter
In elke recepten hebben wij Shea boter verwerk. Deze olie kenmerkt dat een groot deel van de vetten niet reageert met loog waardoor deze vetten in de zeep achterblijft en een goede huidverzorger is. In literatuur word aangegeven dat shea boter een gunstig effect kan hebben op het herstel van de huid.
Rijpingsproces
Cold process methode, het zeepproces
Onze zeep wordt gemaakt door middel van de Cold process methode. Dit betekent dat het verzepingsproces plaats vindt als de grondstoffen gemixt worden als zij tussen de 40 en 50 ˚C zijn. Er zijn twee mengsel die bij elkaar gevoegd worden:
- het melk – loog mengsel en
- overige olie mengsel met eventueel daar aan klei toegevoegd.
Beide worden klaar gezet op een temperatuur tussen de 40 en 50 ˚C, daarna worden deze twee mengsel samengevoegd, gemixt en uitgegoten in een mal. Het mengsel wordt hard in de mal en wordt een zeepbar. De zeepbar rust een aantal dagen voordat het uit de mal wordt gehaald. Daarna wordt de zeep gerijpt. Na 6 weken stempelen we de zeep en verpakken we de zeep voor de consument.
Productieruimte
De cosmeticawetging schrijft voor dat er een aparte productieruimte moet zijn voor het maken van cosmetica. Onze ruimte is gemaakt op het bedrijf waar ook de dieren worden gemolken om zo een korte keten te hebben. De ruime voldoet aan de eisen van de cosmeticawetgeving.
Good Manufactering Practice (GMP)
Een onderdeel van het zeep maken is dat je produceert in een vastgelegde GMP administratie. Met een extern bureau hebben wij de GMP administratie op poten gezet, zodat we op de juiste wijze produceren en verpakken met de nodige track en tracé van onze grondstoffen.